Camperkriebels........Naar Schotland........

Het is even geleden....

Zaterdag 27 juni 2009.... Fort William e.o.

Vannacht waren we op de camping in Fort William. We gaan vanochtend eerst internetten in de bieb en inkopen doen bij de Tesco. Morgen, zondag is hier alles gesloten. We rijden naar Corpach waar de wandeling 'Het Caledionian Canal ontdekken' (uit de ANWB-gids) begint. Het kanaal is een fraai staaltje van waterbouwkunde, bedacht en uitgevoerd door ene Thomas Telford (18e eeuw). Er is 19 jaar aan gewerkt. Er zijn 4 aquaducten (waardoor beken en rivieren onder het kanaal konden blijven stromen), 29 sluizen en een dam gebouwd. Onze trip loopt langs dit kanaal met als hoogtepunt 'Neptunes Staircase' met 8 sluizen. (Gisteren waren we hier al even voor een cache). Het is een indrukwekkend geheel, vooral als je alles in werking kunt zien. Onze wandeling gaat via een aquaduct van de ene naar de andere kant. Het is een lange, vochtige en donkere tunnel. Er naast stroomt het riviertje door een aparte tunnel. Het is een leuke tocht; mooi weer en niet te zwaar. Twee uur doen we er over. Daarna gaan we Ben Nevis wat van dichterbij bekijken. De sneeuw is zichtbaar op de top. Het is uitstekend weer om een hoge berg te beklimmen. Het is dan ook stampensdruk bij de parkeerplaatsen en we zien de wandelaars in lange rijen de helling op- en afklimmen. Iets verderop langs de Glen Nevis (een lang dal met een rivier), bekijken we een waterval en de snelstromende Nevis met grote rotsblokken erin. Jongelui zijn er aan het zonnen en zwemmen. We moeten even zoeken voordat we een P zonder 'no overnight parking'hebben gevonden. Aan de overkant van de loch (met de veerboot steken we over) parkeren we aan de waterkant tegenover de kerk van Argour. In de verte is Ben Nevis nog net te zien.

Zondag 28-06-2009. Loch Lomond and the Trossachs.

Het waaide vannacht stevig zonder een drup regen. We gaan met de veerboot weer terug naar de andere kant van Loch Linnhe. In Glencoe maken we een eerste stop. Hier vond in 1692 een koelbloedige slachting plaats, waarbij 38 leden van de MacDonaldsfamilie werden vermoord door de Campbell-clan in opdracht van koningspaar William en Mary. Ze waren te laat met het zweren van trouw aan het koningshuis.Er staat een monument ter herinnering hieraan. We luisteren hier ook naar een liedje van de Corries dat over dit stukje geschiedenis gaat. Ook over Loch Tay en Crianlarich zijn er songs. We zijn inmiddels in de streek die the Trossachs wordt genoemd. Het is 1 groot nationaal park. In Killin zijn mooie watervallen en een watermolen en in Aberfeldy lopen we een stukje van de wandeling 'The birks of Aberfeldy' naar een gedicht van Robert Burns. Via Crieff en Loch Earns gaan we richting Aberfoyle. Aan het loch Earns zijn massa's parkeerplaatsen voor vissers en er mag vrij gekampeerd worden dus we zoeken een parkeerplekje op en blijven hier vannacht.

Tot ver op de avond heeft een als Rambo verkleedde visser zijn autoradio op vol vermogen aan staan om in zijn tentje van allerlei stampmuziek te genieten. Verder is de parkeerplaats leeg, op enkele tientallen zakken met afval na. Desalniettemin slapen we prima.

Maandag 29 juni 2009 Schotse helden en een wandeling bij Aberfoyle.

Vandaag komen we eerst langs het graf van de Schotse held Rob Roy Mac Gregor. We kijken er even rond op het eeuwenoude kerkhof. Loch Katherine heeft veel eilandjes en je kunt er met een boot een rondvaart maken. Dan gaan we in het Queen Elisabeth Forest park een wandeling maken. Het is een zeer uitgestrekt en dichtbebost gebied en ligt precies op de Highland Boundery Fault. Deze geologische breuklijn scheidt de hooglanden van de laaglanden. We klimmen naar de hoogste top en hebben een 360 graden uitzicht voor zover de laaghangende wolken het toestaan. We picknicken hier en op de terugweg naar beneden maken we een extra rondje dat onze GPS ons wijst naar een cache die hier moet liggen. Het is even zoeken tussen de boomwortels, maar tenslotte vinden we een goedgevulde plastic bak. We schrijven onze naam in het logboekje en zien dat het langer dan een maand geleden is dat de vorige (be)zoekers hier waren, nemen een geo-coin eruit om die later in Nederland weer ergens te droppen en ruilen een zandloper voor een sleutelhanger. Als we op de parkeerplaats gerust hebben en wat gedronken zetten we koers naar Stirling. We bekijken het enorme monument voor William Wallace (naar aanleiding waarvan de film 'Braveheart' is gemaakt) die van lage adel was en met een leger de Engelsen bij Stirling Bridge versloeg. (Liedje van de Corries ).Ook Stirling Castle bekijken we van dichtbij. Tenslotte komen we op weg naar een camping terecht bij Bannockburn, waar op de parkeerplaats doedelzakspelers bezoekers ontvangen en hen rondleiden over het slagveld waar Robert the Bruce, de eerste koning van Schotland in 1314 koning Edward van Engeland versloeg. We overnachten op de camping van Auchenbowie, een eindje ten westen van Stirling.

Vandaag 30 juni :Trienco Van harte gefeliciteerd met je verjaardaG !!!!!

Dinsdag 30 juni 2009 Via Kirkintilloch naar Bothwell bij Glasgow.

We gaan vandaag eerst naar Falkirk om het 'Falkirk Wheel'te bekijken. Het is een 35 meter hoge constructie, die sinds 2002 de verbinding vormt tussen het Forth en Clyde-kanaal en het union Canal. Het ultramoderne wiel, dat het midden houdt tussen een sluis en een lift, maakte 11 sluizen overbodig. Het heeft wat weg van een modern kunstwerk. In het bezoekerscentrum is aan de hand van maquettes de werking te zien en als we een 20 minuten hebben gewacht zien we eigen ogen hoe het in het echt werkt. Als we uitgekeken zijn rijden we naar Kirkintilloch waar volgens de Corries geen kroegen zouden zijn! Dan willen wij wel eens met eigen ogen zien. Het eerste dat we wel vinden is een schoenmaker! Eindelijk kunnen Narts wandelschoenen gerepareerd worden. (Boven Inverness was er niet een te vinden!) Het duurt een uurtje dus kunnen we in tussentijd mooi even wat inkopen doen en naar de bieb om wat noodzakelijk internerwerk te doen. We sturen wat verjaardagswensen, beantwoorden mail, loggen de cache van gisteren en bespreken de boot naar Duinkerken terug op de 9e juli om 08.00 uur. Terug bij de schoenmaker weet hij ons te vertellen dat er inderdaad tot midden jaren 80 geen enkele pub in deze stad was. Dan rijden we door naar de camping die het dichtst bij Glasgow ligt: Motherwell, het Strathclyde Country Park. Het ligt midden in een groot recreatieterrein met attracties vergelijkbaar met de Efteling en het E3strand. Ik doe een flinke was in de machine en hoop dat het niet gaan regenen want de munten voor de drogers zijn ' op'. Morgen Glasgow verkennen.

Woensdag 1 juli 2009. Glasgow - Dunbarton-Gourock

We rijden naar Glasgow en parkeren bij een 'park and travel ten zuiden van het centrum. We kopen een parking/metro-ticket. Vier haltes later staan we midden in het centrum aan de andere kant van de rivier de Clyde die dwars door Glasgow loopt. De metro is hier piepklein. Glasgow is trots op de vele musea die er te vinden zijn. De meeste zijn gratis toegankelijk. We lopen naar het St Mungo Museum of Religious Life and Art. Ons valt eerst de Kathedraal op die er vlak achter staat. Daar gaan we eerst naar binnen. Deze kerk heeft een heel aparte indeling en is de grootste van Schotland. Er zijn dan ook veel bezoekers. Dan bekijken we het museum. Het herbergt een internationale kunstcollectie die te maken heeft met het religieuze leven,o.a. van de Indianen, Aboriginals, Negerianen. Verder schitterende glas-in-loodramen en allerlei ceremoniële voorwerpen en afbeeldingen. Voor kinderen is er een uitgebreide uitleg over de diverse wereldgodsdiensten. Helaas is Salvador Dali's schilderij Christus van Johannes van de kruis naar een ander museum verhuisd. Vanaf de derde verdieping hebben we een prachtig zicht op de kathedraal en de Necropolis ernaast. Deze dodenstad op de heuvel is volgebouwd met opzichtige monumenten voor de rijke kooplui uit de 19e eeuw. George Square is een leuk plein vol met etende, drinkende, lezende en zonnende mensen. Gallery of Modern Art (GoMa) is een vier verdiepingen tellend gebouw met een ovale open middenruimte. Dit museum heeft wisselende tentoonstellingen en wat er nu hangt kan ons niet echt bekoren. Het ruiterstandbeeld van de hertog van Wellington ervoor heeft een pilon op zijn hoofd. Tegen twee uur gaan we terug naar de parkeerplaats en rijden naar Dumbarton waar we het liedje Dunbartons Drums beluisteren. We bekijken er nog even het kasteel aan de Clyde en rijden dan verder naar de kust om via Greenock bij Gourock een mooie picknickplek aan het water te vinden. Er zijn veel mensen aan het barbecuen. Pas tegen 10 uur wordt het hier rustig.

.

Reacties

Reacties

Marietta

Tineke, heb jij de foto's van Dana doorgemaild gekregen?

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!